Ο φόβος της σκηνής

Παρέμβαση με την μέθοδο EMDR

Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε τουλάχιστον μία τέτοια αμήχανη εμπειρία στην κοινωνική ζωή μας. Οι οικογενειακές γιορτές, η σχολική και μετέπειτα πανεπιστημιακή πορεία μας και η δουλειά προσέφεραν στιγμές όπου έπρεπε να εκτεθούμε μπροστά σε άλλους, να αξιολογηθούμε, να πείσουμε, να ερμηνεύσουμε και να παίξουμε.

Η αμηχανία , ο φόβος και η δυσκολία μπορεί να έκαναν εκείνες τις στιγμές να μοιάζουν αληθινή δοκιμασία. Σε κάποιους από εμάς αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν ανακουφίστηκαν ποτέ. Ο φόβος έγινε επίμονος και διαχρονικός. Ο άνθρωπος που πάσχει από κοινωνική φοβία βασανίζεται από το άγχος.

Σκέφτεται ότι σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί να εκτεθεί σε κοινό θα κάνει κάποιο σφάλμα, ένα λάθος, μία συμπεριφορά που θα φανεί ακατάλληλη για τις συνθήκες. Κάτι που τον κάνει να αξιολογεί τον εαυτό του ως ανεπαρκή. Στην φαντασία του πλάθει πολλές φορές το μυαλό του την σκηνή που θα βρεθεί εκτεθειμένος και ευάλωτος στο βλέμμα και την κρίση των άλλων. Πιστεύει ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο μίας αρνητικής προσοχής και η προσμονή της ντροπής του προξενεί σωματικές ενοχλήσεις. Η καρδιά του χτυπά όλο και πιο γρήγορα, ιδρώνει πολύ, νιώθει τρέμουλο σε όλο του το σώμα, έχει τάση για εμετό. Όσο πλησιάζει η στιγμή που φοβάται περισσότερο , τόσο πιο δύσκολο το βρίσκει να συγκεντρωθεί στην λύση του προβλήματος του και τόσο περισσότερο επικεντρώνεται στον φόβο του.

Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι η αποφυγή της έκθεσης του. Η απουσία μπορεί να επαναληφθεί και να του κοστίσει με διαφορετικούς τρόπους. Η κοινωνική απομόνωση, οι χαμένες ευκαιρίες στις σπουδές και το επάγγελμα έρχονται με την σειρά τους να ενισχύσουν την ήδη άσχημη εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Η κοινωνική φοβία αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές. Εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ενώ παρατηρείται και στην ενήλικο ζωή.

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα σε φοιτητές με φοβία δημόσιας ομιλίας έρχεται για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του EMDR για τις κοινωνικές φοβίες (Effectiveness of EMDR Therapy on Public Speaking Anxiety of University Students. Jalil Aslani, Marjan Miratashi, Leila Aslani, University Allameh Tabatabai. Πηγή : Ζahedan Journal of Research in Medical Sciences) .

Οι ερευνητές χώρισαν με τυχαία επιλογή τους 30 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες ( πειραματική και ελέγχου). Στην πειραματική εφαρμόστηκε σε επτά συνεδρίες η μέθοδος emdr ενώ στην ομάδα ελέγχου δεν εφαρμόστηκε θεραπευτική παρέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πειραματική ομάδα είχε βελτιωθεί αισθητά ο τρόπος που αξιολογούσαν τον εαυτό τους. Η δριμύτητα και η ένταση των συμπτωμάτων είχε μειωθεί. Φαίνεται ότι οι φοιτητές μέσα από την επεξεργασία του αγχογόνου γεγονότος κατάφεραν να δημιουργήσουν , να φτιάξουν ένα νέο γνωστικό σχήμα που τους επέτρεπε να ελέγχουν το άγχος τους και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε παρόμοιες καταστάσεις.